Užitková zahrada – Česnek nad zlato

Býval součástí každé užitkové venkovské zahrádky. Spolu s cibulí je jednou z nejběžnějších a také nejnepostradatelnějších cibulových zelenin, bez nichž se žádná kuchyně neobejde. Po letech levných nákupů jsme už zjistili, že pravému českému česneku se ten čínský nevyrovná chutí, po obsahu pesticidů raději nepátrat. A tak se znovu vracíme k tuzemskému produktu a neváháme za něj zaplatit, pokud už si ho nemůžeme sami vypěstovat. Přitom na tom není nic složitého.

 Jaký česnek vybrat?

  • raný (sklizeň v polovině července), poloraný (sklizeň v červenci), pozdní (sklizeň začátkem srpna)
  • paličák (vytváří květní stvol, který je třeba odstranit, velké stroužky), nepaličák (nekvete, více menších stroužků, vyšší obsah silic, lepší skladovatelnost)
  • ozimý (vysazuje se koncem listopadu a v prosinci), jarní (výsadba od podzimu do jara)

Moření

  • prevence výskytu houbových chorob i živočišných škůdců
  • Sulka (proti vlnovníku česnekovému), Gliorex (proti některým houbám)
  • nákup originální sadby je předpokladem absence háďátka zhoubného
  • nutno přesně dodržovat návod na použití přípravků!

Výsadba a hnojení

  • jakákoliv půda, ale plně osluněné stanoviště bez stagnující vlhkosti
  • pěstujeme v druhé trati, tj. bez přímého organického hnojení
  • ideální zelené hnojení nebo rozleželý kompost promísený s půdou
  • přihnojujeme hnojivy s vyšším obsahem síry a nižším množstvím chloru (např. Cererit)
  • hloubka výsadby 6–10 cm, špičkou stroužku vždy nahoru

Sklizeň a skladování

  • paličák v době, kdy má ještě pět dužnatých listů, nepaličák když zhruba polovina rostlin polehne
  • pomocí rycích vidlí nebo vytažením z půdy
  • usušit na suchém, stinném, větraném místě, zavěšený nebo položený
  • skladovat v průvanu, ve stínu a spíše chladu

Text: (red); foto: GAP Photos a Dreamstime