Zelenina: Špargl za odměnu

Chřest neboli lidově řečeno špargl (Asparagus officinalis) u nás nepatří mezi příliš rozšířené druhy zeleniny, ale například v sousedním Německu nebo ve Francii platí za vyhledávanou lahůdku. Sezóna prodeje čerstvého chřestu je poměrně krátká (od poloviny dubna do poloviny června) a jeho pěstování poměrně náročné, nicméně delikátní jemná chuť stojí alespoň za pokus. A pokud se to podaří, bude odměnou za snahu trvalé zásobování výhonky, protože chřest roste na jednom místě až dvacet let!

Kde vzít sazenice?

  • doporučujeme zakoupit sadbu
  • lze vypěstovat také z výsevu, ale dopěstování sadby je poměrně náročné

Co chřest potřebuje?

  • slunné, před větrem chráněné stanoviště
  • velmi pečlivě připravenou půdu: lehká, propustná až písčitá, dobře vyhnojená
  • první rok a druhý rok:
    • výsadba a zesílení rostlin
    • pravidelně zalévat, okopávat a plít
    • nutné hnojení aspoň dvakrát za rok
    • nechat rostliny růst
    • na podzim zaschlé seříznout a přihrnout
  • třetí rok:
    • v polovině března nahrnout půdu 50 cm do výšky i šířky
    • v případě bělení přikrýt černou fólií
    • koncem dubna odhrnout a sklidit výhony dlouhé asi 30 cm
    • sklízí se odlomením nebo speciálním dlouhým nožem
    • zelený chřest se nepřihrnuje a nezakrývá, sklízejí se výhony nad zemí

 Odborník radí – Silva Hlavatá

Nadzemní část rostliny můžete použít do květinových aranžmá jako výplňovou zeleň, dříve se hojně přidávala k růžím nebo karafiátům.

 Text: (red); foto: Dreamstime