Ovoce: Červená se, červená…

Není asi nápadnější barva plodů ovocných druhů než červená. Způsobuje ji rostlinné barvivo lykopen ze skupiny karotenoidů, který má výrazné antioxidační účinky a je považován za lapače radikálů, to znamená, že mimo jiné zneškodňuje v těle škodlivé látky. Vybrali jsme pro vás namátkou nejoblíbenější ovocné druhy, které rozzáří vaši zahradu a potěší i vaše chuťové buňky.

 Třešeň ´Halka´

  • samosprašná, tmavá chrupka
  • dužnina červená, tuhá, šťavnatá
  • zraje od konce července do poloviny srpna
  • vhodná do teplejších a středních poloh
  • k přímému konzumu nebo na další zpracování

Maliník ´Sugana´

  • remontující odrůda, plodí dvakrát za sezonu
  • plody velké až 2 cm
  • osvěžující chuť a dlouhá trvanlivost
  • plodí na jednoletých (od poloviny srpna) i dvouletých (od června) výhonech
  • vhodný pro pěstování i ve větších nádobách

 Rybíz ´Maraton´

  • původní slovenská odrůda
  • hrozny velmi dlouhé, husté, vysoká plodnost
  • polorozložitý habitus
  • zraje ve 2.–3. týdnu v červenci
  • odolný vůči padlí a rzi

 Jahodník ´Scarlet Beauty´

  • lesní jahodník
  • intenzivní aroma
  • ojedinělá chuť a velký výnos
  • díky bujnému růstu vhodná i do závěsných nádob

 Hrušeň ´Williamsova červená´

  • letní, středně raná odrůda
  • dužnina světlá, velmi šťavnatá, velmi sladká a aromatická
  • sklizeň v září
  • v plné zralosti k okamžité konzumaci
  • vhodný opylovač Conference nebo Clappova

Angrešt ´Martlet´

  • středně raná odrůda
  • rezistentní na americké padlí
  • plod velký, elipsovitý
  • slupka středně silná, slabě ochmýřená

Text: (red), foto: Dreamstime