Sezóna: Rovnou vysít, nebo předpěstovat?

Jakmile začne sluníčko jen trochu hřát a ve vzduchu začne být cítit jaro, zaplní naše zahradnická centra ortodoxní vyznavači užitkové zahrady a začnou se pídit po prvních sazenicích salátů, bylinek, kedluben a dalších druhů zeleniny, jimž zatím ještě chladné počasí nevadí. V pařeništích a sklenících získají náskok před těmi, které budeme za pár týdnů vysévat přímo na záhony. Která zelenina se vlastně rovnou vysévá, a kterou je vhodnější předpěstovat a později vysadit? A jaké speciality jsou pro vás letos připraveny?

Přímý výsev (zapravení semínek do půdy)

  • začíná již začátkem února
  • po vzejití je třeba přepichovat (přesazovat)
  • fazol, hrách, salát, špenát, mrkev, ředkvička, petržel dýně, okurky
  • zejména druhy s drobnými semeny se nepředpěstovávají (petržel, ředkvička, špenát aj.)

Výsadba (výsadba předpěstovaných rostlin)

  • vysazujeme předpěstované rostliny rovnou na záhon nebo do skleníku
  • rajčata, okurky, papriky, brukvovité, celer, salát, pórek, kedlubny, lilek, tykev

Okurka a celer – dvě výjimky

  • okurky – výsadba předpěstovaných rostlin i přímý výsev pro pozdnější sklizeň
  • celer – výsadba ven až v polovině května (i lehký mrazík zastaví vývoj bulv), výsev pro předpěstování na přelomu února a března

Výhody vlastního předpěstování

  • vybereme si druhy a odrůdy, které máme rádi
  • odrůdová pestrost – větší výběr odrůd, než nabízí nákup sadby

Výhody koupené sadby

  • nakoupíme jen množství, které potřebujeme
  • odpadá riziko s nedokonalým vývojem předpěstovávaných rostlin

Čím jsou semínka čerstvější, tím větší šance na vzejití. 

Text a foto: (red), ZC s.r.o. a Dreamstime