Sezóna: Rovnou vysít, nebo předpěstovat?
Jakmile začne sluníčko jen trochu hřát a ve vzduchu začne být cítit jaro, zaplní naše zahradnická centra ortodoxní vyznavači užitkové zahrady a začnou se pídit po prvních sazenicích salátů, bylinek, kedluben a dalších druhů zeleniny, jimž zatím ještě chladné počasí nevadí. V pařeništích a sklenících získají náskok před těmi, které budeme za pár týdnů vysévat přímo na záhony. Která zelenina se vlastně rovnou vysévá, a kterou je vhodnější předpěstovat a později vysadit? A jaké speciality jsou pro vás letos připraveny?
Přímý výsev (zapravení semínek do půdy)
- začíná již začátkem února
- po vzejití je třeba přepichovat (přesazovat)
- fazol, hrách, salát, špenát, mrkev, ředkvička, petržel dýně, okurky
- zejména druhy s drobnými semeny se nepředpěstovávají (petržel, ředkvička, špenát aj.)
Výsadba (výsadba předpěstovaných rostlin)
- vysazujeme předpěstované rostliny rovnou na záhon nebo do skleníku
- rajčata, okurky, papriky, brukvovité, celer, salát, pórek, kedlubny, lilek, tykev
Okurka a celer – dvě výjimky
- okurky – výsadba předpěstovaných rostlin i přímý výsev pro pozdnější sklizeň
- celer – výsadba ven až v polovině května (i lehký mrazík zastaví vývoj bulv), výsev pro předpěstování na přelomu února a března
Výhody vlastního předpěstování
- vybereme si druhy a odrůdy, které máme rádi
- odrůdová pestrost – větší výběr odrůd, než nabízí nákup sadby
Výhody koupené sadby
- nakoupíme jen množství, které potřebujeme
- odpadá riziko s nedokonalým vývojem předpěstovávaných rostlin
Čím jsou semínka čerstvější, tím větší šance na vzejití.
Text a foto: (red), ZC s.r.o. a Dreamstime